Torta en Cemita lijken de beste opties voor Mexicaanse sandwiches. Met de complexe gelaagdheid van verschillende texturen en smaken hebben deze twee veelzijdige en afhaalvriendelijke gerechten in de loop der jaren zeker een belangrijke plaats verdiend in de categorie Mexicaanse broodjes.

Ze lijken veel op een broodje, maar er zijn enkele verschillen in hun oorsprong en het brood waarvan ze zijn gemaakt.

Lees verder om de verschillen tussen deze twee gerechten te leren.

Snelle Feiten

Tortas (traditioneel Mexicaans Broodje):

  • Herkomst: mogelijk tijdens de Franse bezetting van Mexico
  • Brood: Telera en bolillo
  • Ingrediënten: diverse opties

Wat Is Torta En Cemita?

Een torta is een traditioneel Mexicaans broodje gevuld met vlees, saus en een breed scala aan toppings zoals avocado, ui, sla, tomaat. Het heeft een vergelijkbare smaak als een taco, maar de vullingen voegen een geheel nieuw niveau toe voor iedereen die een verfrissende Mexicaanse smaak wil ervaren.

Aan de andere kant is cemita een soort torta, ook wel bekend als een Pueblas-versie van een torta-sandwich. Cemita is een rond knapperig broodje dat vers, sesamzaadjes, koteletten en andere toppings bevat. Enkele typische toppings zijn avocadoplakken, tomaten, chipotle-pepers en papalokruid.

Deze twee Mexicaanse sandwiches staan bekend om hun veelzijdigheid en heerlijkheid, maar ze hebben ook enkele unieke eigenschappen.

Waarin Verschilt Torta Van Cemita?

Over het algemeen zijn er 3 belangrijke factoren om torta en cemita van elkaar te onderscheiden.

Oorsprong

Er zijn veel varianten van de torta, die een verwarrende geschiedenis heeft. Er werd aangenomen dat het tijdens de Franse invasie in de jaren 1860 in Mexico was geworteld. In die tijd lieten sommige Mexicaanse bakkers zich inspireren door het Franse stokbrood en creëerden ze kleinere broden, bolillo en telera genaamd. Vervolgens worden verschillende toppings toegevoegd om de verschillende smaken verder te brengen.

De exacte aankomst van de torta is nog steeds een mythe, maar tegen het midden van de twintigste eeuw was het stevig in de Mexicaanse cultuur geslopen en werd het tot nu toe een onmisbaar onderdeel.

De oorsprong van Cemitas ligt iets duidelijker. Opmerkelijk, het is afkomstig uit Puebla in Mexico. Het is ook bekend als cemita poblana, wat verwijst naar de stad en regio Puebla. Daarom wordt het hartelijk verwelkomd door zijn geboorteplaats Puebla vanwege zijn unieke regionale smaak.

Brood

Het meest opvallende kenmerk dat torta onderscheidt van cemita is het brood.

De eerste is zeer veelzijdig in broodopties, afhankelijk van de regio; Bolillo en Telera zijn echter de twee meest populaire keuzes.

Bolillo is een knapperig broodje met een zachte binnenkant. Het is vergelijkbaar met een kortere baguette met een ovale vorm. Telera daarentegen is iets groter en meer afgeplat. Het is rond van vorm met drie secties. Het is meestal zacht aan de buitenkant, maar dichter aan de binnenkant.

Cemita daarentegen gebruikt een gezoet sesamzaadbroodje. Cemita, vergelijkbaar met een Frans briochebroodje, heeft voldoende textuur en zachtheid om eventuele vullingen te ondersteunen.

Voedsel Ingrediënten

Hoewel torta en cemita bijna dezelfde ingrediënten gebruiken, zoals paprika, gesneden avocado, tomaat, ui, geraspte kaas, mayonaise, hebben ze verschillende smaken dankzij een reeks fantastische vleeswaren en toppings.

Vanwege de vele variaties zorgt Torta voor meer flexibiliteit als het gaat om de ingrediënten. In wezen wordt het vaak bereid met bonen, ingelegde jalapeos, romige avocado en ui.

Bovendien biedt het een oneindige verscheidenheid aan vleeswaren, waaronder rosbief, ham, kalkoen, Milanese rundvlees (gepaneerde vleesfilet) of kip. Andere westerse soorten torta zijn onder meer gerookte zalm en ham, voor elke fijnproever.

Het is opmerkelijk dat hoewel elke vulling van torta kan worden gebruikt voor cemita, de significante verschillen tussen deze twee gerechten chipotle-pepers en het papalokruid zijn. Chipotle-paprika’s zijn gedroogde, gerookte rode jalapeos-pepers met een zoete, pittige en rokerige smaak.

Papalo, een Mexicaans uniek kruid met een sterke en levendige smaak, is een andere. De combinatie van deze ingrediënten draagt dus bij aan een fantastische regionale cemita.

Wat Zijn De Verschillende Soorten Torta?

Hoewel er verschillende torta-variaties bestaan, zijn enkele van de iconische soorten torta ahogada, cemita, torta Cubana, torta de tamal, cochinita pibil, torta de la barda, tortas hamburguesas en guacamaya. Ze worden vaak geïdentificeerd door de unieke associaties die ze hebben met bepaalde steden of regio’s.

Wat Zijn De Verschillende Betekenissen Van Torta?

Het is niet verwonderlijk dat torta verschillende betekenissen kan hebben in verschillende regio’s van Latijns-Amerika en in het buitenland.

De term wordt niet alleen gebruikt om een Mexicaans broodje te beschrijven, maar ook om cakes, taarten en flatbreads. Bovendien betekent torta in Spanje of de Filippijnen zelfs een eierbeignet of omelet.

Deze Zijn Gemakkelijk Te Vinden In Grote Mexicaanse Steden

Ja, dat kan.

Hoeveel Calorieën Bevat Een Cemita?

Afhankelijk van de vullingen kunnen de voedingsfeiten variëren. Elke cemita kan tot 900 calorieën en 37 gram vet bevatten. Er zijn ook 11 gram verzadigd vet en 65 gram eiwit. Dit betekent dat om al deze calorieën te verbranden, je 2 uur moet fietsen of 1,4 uur moet hardlopen.