Fajita Versus Tortilla. Fajitas En Tortilla's: Wat Is Het Verschil?

Als je geïnteresseerd bent in Mexicaans eten, ben je misschien de naam fajita en tortilla tegengekomen. De manier waarop ze worden bediend, is enigszins vergelijkbaar, maar zijn ze eigenlijk hetzelfde?

Fajita’s en tortilla’s kunnen in veel opzichten heel verschillend zijn.

Dit artikel biedt waardevolle kennis en inzichten met betrekking tot het onderscheid tussen fajita en tortilla, wat je kan helpen betere menukeuzes voor restaurants te maken of je Mexicaanse vrienden te verrassen.

Het Overzicht

Tortilla

Een tortilla is een plat, dun, ongezuurd plat brood dat plat en rond is. Het werd traditioneel gemaakt van maïshominy-meel, maar kan tegenwoordig van tarwemeel worden gemaakt. De meest populaire varianten van de tortilla zijn maïstortilla en tarwetortilla.

Maïstortilla is de oudste soort. Sinds 500 voor Christus zijn maïstortilla’s gevonden in heel Meso-Amerika. Ze komen oorspronkelijk uit Mexico en zijn nu beroemd in heel Amerika.

Sinds de Europese introductie van tarwe in Amerika, zijn er sindsdien tarwetortilla’s. Nu is de tarwetortilla een nietje geworden in de Mexicaanse keuken. Tarwetortilla’s worden meestal gemaakt met vetten zoals olie of reuzel, zout en rijsmiddelen zoals bakpoeder.

Tegenwoordig zijn bloemtortilla’s de essentiële verpakking voor burrito’s, taco’s en fajitas.

Fajita

Een Tex-Mex-fusie van Zuid-Amerikaanse en Mexicaanse keukens, een fajita kan elk gegrild vlees zijn dat is gestript en geserveerd op een maïstortilla of bloemtortilla. Het bevat ook uien en paprika’s.

Het Spaanse woord faja betekent de buik/taille van een dier (riem, sjerp of zelfs gordel). Wanneer gebruikt in de Mexicaanse keuken, verwees de term oorspronkelijk naar een gegrilde biefstuk, meestal hanger of roksteak, die afkomstig is uit de regio van de koeienplaat. Vandaar dat de term aanvankelijk verwees naar het stuk vlees dat in het gerecht werd gebruikt.

Dienovereenkomstig is het vlees dat in dit recept wordt gebruikt, gewoonlijk roksteak. Desalniettemin zijn de mogelijkheden eindeloos en niet beperkt tot alleen rokbiefstuk. Kip en verschillende stukken rundvlees, zelfs groenten in plaats van vlees als je voor de vegetarische optie kiest, worden vaak gebruikt.

Het vlees wordt meestal gebakken met paprika en uien voordat het wordt gegarneerd met salsa, pico verde, sla, gehakte tomaat en geraspte sla.

Fajitas zijn de perfecte vullingen voor tortilla’s en taco’s. Maar het belangrijkste om te onthouden is dat fajita gewoon een methode is om vlees te koken.

Wat Is Het Verschil Tussen Fajita En Tortilla?

Oorsprong En Geschiedenis (zijn Ze Mexicaans?

Sinds de oudheid noemen de Azteken en Nahuatls tortilla’s tlaxcalli. Tortilla’s zijn een hoofdbestanddeel van de Meso-Amerikaanse keuken, die lang voor de kolonisatie werd uitgevonden door de inheemse volkeren van Meso-Amerika.

Ondertussen dateert het eerste culinaire bewijs van fajita’s uit de jaren 1930 op de ranchlanden van Zuid- en West-Texas, inclusief het snijden van rundvlees en de kooktechniek (direct boven een kampvuur of op een grill).

Het gerecht was lange tijd beperkt tot één gebied. Een manager van de vleesmarkt opende in 1969 de eerste fajita-taco-winkel. Hierdoor kon deze nieuwe manier van vlees bereiden door een breder publiek worden genoten.

Vlees & Ingrediënten

Fajita en tortilla kunnen op elkaar lijken omdat fajita meestal met tortilla wordt geserveerd. Als de bovenstaande beschrijving niet duidelijk genoeg is, zijn hier de belangrijkste verschillen tussen tortilla en Fajita.

Tortilla kan worden gebruikt als wikkel voor taco’s, burrito’s of enchiladas.

Fajitas zijn gegrild vlees en groenten, die meestal worden geserveerd met guacamole (zure room), paprika, zure room, jalapenos en gegrilde uien. Ze komen ook met een kant van tarwebloemtortilla’s, die kunnen worden gebruikt om taco’s te maken.

Laten we, met het essentiële verschil uit de weg, leren hoe je zowel tortilla als fajita kunt maken, zodat je thuis van beide kunt genieten.

Fajita’s Maken

Het lastige van het maken van fajita is om de juiste kruiden te krijgen. Hierna kun je deze smaakmaker aan eventuele reepjes vlees toevoegen en op een grill of in een pan bakken. Fajitasaus kun je in de supermarkt kopen. Door je eigen kruiden te maken, kun je de hoeveelheden en ingrediënten naar wens aanpassen.

Zelfgemaakte kruidencombinaties, zoals chilipoeder en tacokruiden, die maar net iets anders zijn dan fajitakruiden, zijn ook een stuk goedkoper. Wil je weten hoe je de lekkerste fajitas maakt, volg dan onderstaand recept.

Dingen Om Voor Te Bereiden

  • Je hebt chilipoeder, gemalen komijn, gerookte paprika, knoflookpoeder, suiker, zwarte peper, cayennepeper en zout nodig voor de kruiden.
  • Voor het hoofdgerecht heb je vlees naar keuze, paprika en uien nodig.

Richtlijn Stap Voor Stap

  • Beginnen met koken: Volg deze stapsgewijze handleiding.
  • Combineer de kruiden in een kom. Klop ze samen. Je kunt het mengsel dan in een bakje bewaren, maar zorg ervoor dat het goed afgesloten is. Je kunt de mix nog steeds direct gebruiken voor je fajitas.
  • Marineren: Deze mix kan worden gebruikt voor het marineren van vlees (bijv. kip, rund, varken). Voeg wat limoensap toe en laat alles 30 minuten in de koelkast staan.
  • Koken: Verhit in je pan een eetlepel olie op middelhoog vuur en maak je klaar om te koken. Bak de kip ongeveer 8 minuten aan elke kant tot hij gaar en goudbruin is. Laat het 10 minuten rusten voordat je het in reepjes snijdt.
  • Fruit fruiten: Voeg paprika en ui toe aan de pan en kook tot ze zacht zijn. Meng het vlees erdoor. Serveer met tortilla’s ernaast.

Met dit eenvoudige recept kun je op elk moment van fajita genieten. Hier is het extra recept voor kip fajita als je de kipvariant wilt uitproberen en alle mogelijkheden in je keuken wilt ontdekken:

Hoe Maak Je Tortilla’s (voor Taco’s, Burrito’s En Meer)

Hoewel dit item overal verkrijgbaar is, wil je het misschien zelf maken, want zelfgemaakte tortilla’s zijn altijd beter dan in de winkel gekochte tortilla’s. Dit is het recept om je tortilla te maken.

Bereid 6 Porties

  • 2 kopjes meel
  • Halve theelepel zout
  • glas water
  • 3 eetlepels olijfolie

Richtlijn Stap Voor Stap

  • Meng bloem en zout in een grote kom. Combineer het water en de olie in een mengkom. Kneed 10-12 keer op een met bloem bestoven oppervlak, voeg zo nodig een beetje bloem of water toe om een soepel deeg te maken. Houd rekening met een rustperiode van 10 minuten.
  • Maak acht gelijke porties van het beslag. Elke helft moet op een licht met bloem bestoven oppervlak tot een cirkel van 18 cm worden uitgerold.
  • Koken: Bak tortilla’s in een ingevette gietijzeren of andere zware koekenpan op middelhoog vuur tot ze lichtbruin zijn, ongeveer 1 minuut per kant. Verwarm het gerecht voor het serveren. Tostada’s die te dik zijn of op lage temperaturen zijn gekookt, mogen niet opzwellen. Bak op middelhoog vuur, rol dunne, gelijkmatige rondjes uit tot een cirkel van 18 cm.

Deze video is een nuttige en vermakelijke visuele gids.

Met dit recept wordt je tortilla zo mals en taai dat je nooit meer terug zult gaan naar een tortilla die je in de winkel hebt gekocht. Veel recepten vragen om bloemtortilla’s, zoals quesadilla’s met bonen en kaas of omgevouwen tortilla’s. Traditionele taco’s gemaakt met gekruid tacovlees zijn ook beschikbaar!

Zijn Er Verschillen Tussen Maïstortilla’s En Bloem?

Meeltortilla’s worden gemaakt met tarwebloem, terwijl maïstortilla’s worden gemaakt met gemalen maïs.

Maïstortilla’s zijn ook meestal kleiner van formaat dan bloemtortilla’s. Terwijl sommigen geloven dat maïstortilla’s smaakvoller zijn dan bloemtortilla’s (sommige mensen geven er de voorkeur aan dat ze hetzelfde zijn), anderen beschouwen ze als even heerlijk.

Uiteindelijk komt het neer op persoonlijke voorkeur.

Hoe Maak Je Een Vegan Tortilla

Er zijn veel manieren om vegan tortilla’s te maken.

Sommige mensen gebruiken gewoon bloem en water, terwijl anderen bakpoeder of olie toevoegen voor een beetje luchtigheid. Voor extra voeding en smaak kun je gepureerde bonen, spinazie en andere groenten aan het deeg toevoegen.

Nadat je alle ingrediënten hebt gemengd, rol je ze in kleine cirkels en bak je ze op een bakplaat.

Kan Ik Mijn Tortilla’s Frituren In Plaats Van Ze Te Bakken?

Ja, je kunt je tortilla’s frituren in plaats van ze te bakken. Verhit gewoon wat olie in een pan op middelhoog vuur en leg de tortilla’s in de pan.

Ze moeten 30 seconden aan elke kant worden gekookt, tot ze krokant en goudbruin zijn. Zorg er wel voor dat je de pan niet te vol zet, anders zullen de tortilla’s stomen in plaats van frituren.

Hoe Bewaar Je Je Tortilla’s Het Beste?

Je kunt tortilla’s maximaal een week in een afgesloten bak in de koelkast bewaren of maximaal twee maanden in de vriezer. Je kunt ze invriezen, maar zorg ervoor dat ze ontdooid zijn voordat je gaat koken.

Ze kunnen worden verwarmd in de oven of magnetron voordat ze worden geserveerd.

Wat Zijn De Calorieën In Een Tortilla?

Er zitten ongeveer 100 calorieën in een typische tortilla.

Is Er Een Betere Manier Om Tortilla’s Te Verwarmen?

De beste manier om tortilla’s op te warmen is in de oven. Zet de oven aan op 177 C en leg de tortilla’s vervolgens op een bakplaat.

Ze kunnen ongeveer 5 tot 7 minuten worden gekookt, of tot ze knapperig en goudbruin zijn. Ze kunnen ook ongeveer 30 seconden in de magnetron worden bewaard of totdat ze warm en zacht zijn.

Conclusie

Het is nu duidelijk wat het verschil is tussen tortilla en fajita. Onthoud dat tortilla een verpakking is, terwijl fajita een manier is om vlees te koken. We hopen dat je onze gids nuttig zult vinden en dat je de beste zelfgemaakte tortilla en fajita kunt maken.